Istoricul Prohiei Comarna

Istorie Martie 21, 2014

Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi Elena” este situată în localitatea Comarna, din comuna Comarna, judeţul Iaşi.

Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi Elena” este situată în localitatea Comarna, din comuna Comarna, judeţul Iaşi.

Cu voia Tatălui, cu lucrarea Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfânt, în anul 1910, a fost construită această biserică, din contribuția credincioșilor, sub păstorirea preotului Constantin Oană, în timpul domniei regelui Carol I și a Mitropolitului Pimen Georgescu.

Biserica satului, construită în anul 1910, a fost realizată din piatră, având formă de cruce, interiorul fiind pictat în ulei. Catapeteasma a fost pictată de preotul pictor V. Damian, iar diversele sculpturi florale existente pe catapeteasmă au fost executate la fosta „Şcoală de Arte şi Meserii” din Iaşi.

Tot la început de secol XX, în anul 1937, a fost ridicată clopotniţa la nord-nord est de corpul bisericii, din piatră şi cărămidă, cu osârdia preotului Octavian Oană.

În anul 1959, au fost executate lucrări de restaurare atât în interiorul, cât şi în exteriorul bisericii, prin contribuţia enoriaşilor, la acea vreme, preot paroh fiind Gheorghe Sadici.

Din cauza faptului că biserica a fost afectată de cele două mari cutremure din secolul trecut, s-au impus ample lucrări de consolidare, restaurare şi pictare a acesteia, demarate în anul 1997, în vremea arhipăstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cu truda preotului paroh Gheorghe Mihai-Pintilii.

Cheltuielile presupuse de toate aceste lucrări au fost suportate de către enoriaşi. În paralel, s-a purces şi la construirea casei praznicale, în anul 2001, şi ulterior, la consolidarea clopotniţei.

Lucrările de reparaţie, consolidare, înălţare cu câţiva metri a bisericii şi pictarea interiorului şi exteriorului acesteia în tehnică frescă, alături de restaurarea catapetesmei de către pictorul Gheorghe Drăgoi, au fost definitivate în anul 2011. Greutăţile de ordin financiar întâmpinate pe parcursul acestui interval de timp au determinat desfăşurarea greoaie şi anevoioasă a lucrărilor.

Odată cu încheierea lucrărilor de la biserica parohială, osteneala credincioşilor şi a preotului paroh a fost binecuvântată prin slujba de resfinţire a bisericii, oficiată în ziua de 24 septembrie 2011 (Sf. M. Mc. întocmai cu Apostolii, Tecla; Cuv. Coprie; Sf. Siluan Athonitul) de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

          Având în vedere că durerile şi nevoile credincioşilor au fost întotdeauna în atenţia noastră şi ţinând seama de faptul că enoriaşii din parohia Comarna se confruntă cu mari probleme de ordin economic, populaţia este îmbătrânită, iar numărul văduvilor este foarte ridicat, multe case fiind nelocuite, a fost necesară o sistare temporară a procesului de construcţie şi reconsolidare a casei praznicale şi a clopotniţei.

Ne rugăm la Bunul Dumnezeu să ne ajute să continuăm şi să finalizăm cu bine lucrările din parohie în viitor.